کد خبر : 5997
تاریخ انتشار : پنجشنبه 25 اردیبهشت 1404 - 9:39

بر احوالی که باید گریست؛

هندوانه، شیرین برای دلال و تلخ برای کشاورز

هندوانه، شیرین برای دلال و تلخ برای کشاورز
دلالان که قیمت واقعی و ارزش محصولات کشاورزی جنوب کرمان را به خوبی می‌دانند هر ساله با سود‌های هنگفت کام خود را شیرین و کام کشاورزان را تلخ می‌کنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری «رودبار ما »؛ بر احوال آن مرد باید گریست که دخلش بود نوزده خرجش بیست، این بیت زبان حال کشاورزان جنوب کرمان است که پس از یک سال کار و تلاش و عرق ریختن در زیر آفتاب بالای ۴۰ درجه روی زمین‌های کشاورزی امسال نیز محصولات خود را به قیمتی کم‌تر از کاشت به دلال‌ها فروختند.

 

چند هفته قبل بود که دلالان در جنوب کرمان قیمت پیاز را به کیلویی دو هزار تومان برای کشاورز رسانند و این امر موجب دپو بسیاری از محصول پیاز کشاورزان جنوب کرمان شد. هر چند خرید دیر هنگام تضمینی این محصول کمی وضعیت را بهتر کرد.

 

دلالان که قیمت واقعی و ارزش محصولات کشاورزی جنوب کرمان را به خوبی می‌دانند حال به جنوبی‌ترین نقطه کرمان آمدند، جایی که هندوانه نوبرانه و صادراتی درجه یک از هفته‌‌های گذشته در حال برداشت است. این روزها دمای هوا در حالی در این منطقه به ۴۰ درجه می‌رسد و بازار صادرات محصول به عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس هم داغ‌تر از قبل است که بخش قابل توجهی از محصول هندوانه هم روانه بازارهای داخلی می‌شود و در این میان سودی به جیب کشاورز نمی‌رود.

 

در کمال تعجب عده‌ای دلال در میدان‌ها و مزارع این منطقه حضور یافته‌اند و هندوانه را کیلویی سه هزار تومان از کشاورز خریداری می‌کنند و بعد از صادرات به مکان‌های دیگر چندین برابر سود را به جیب می‌زنند.

 

در جنوب استان کرمان، شهرستان‌های رودبار جنوب و جازموریان به عنوان قطب‌های اصلی تولید هندوانه ایران شناخته می‌شوند. با این حال، کشاورزان این منطقه هر ساله در فصل برداشت با بحرانی شدید مواجه می‌شوند که وجود آن نه تنها سودآوری آن‌ها را به خطر انداخته، بلکه آینده کشاورزی این منطقه را نیز تهدید می‌کند.

 

هندوانه‌ای که کیلویی سه هزار تومان خریداری می‌شود، هزینه تولید هر کیلو از این محصول بیش از پنج هزار تومان برآورد می‌شود. این در حالی است که شهروندان در استان‌های دیگر مجبورند ۱۵ تا ۲۰ هزار تومان برای خرید هر کیلو هندوانه پرداخت کنند. این شکاف عظیم قیمتی نشان از نقش دلالان و واسطه‌های غیرضروری در زنجیره توزیع دارد که با خرید ارزان و فروش گران، سودهای هنگفتی کسب می‌کنند.

 

 

هندوانه یکی از محصولات مهم تولیدی در شهرستان‌های رودبار جنوب و جازموریان است و در حال حاضر بخش قابل توجهی از مردم در حال برداشت این محصول از مزارع خود هستند.

 

این در حالی است که امسال الگوی کشت در این منطقه به خوبی رعایت شده است و باید مشوق‌هایی برای کشاورزانی که الگوی کشت و مصرف آب را رعایت کرده‌اند در نظر گرفته شود و در زمینه فروش محصول نیز همکاری لازم انجام شود.

 

رعایت الگوی کشت بدون حمایت از تولیدکنندگان، نه تنها بی‌فایده است، بلکه می‌تواند به یک فاجعه اقتصادی تبدیل شود.

 

اگر مسئولان اقدامی جدی برای حمایت از کشاورزان جازموریان و رودبار جنوب انجام ندهند، سرنوشت کشاورزی جنوب کرمان را دلالان رقم خواهند زد.

 

گلایه کشاورزان رودباری از افت قیمت هندوانه

 

علی محمدی کشاورز رودباری با ابراز گلایه‌مندی از سریال تکراری افت قیمت محصولات کشاورزی جنوب، گفت: از مسئولان تقاضا داریم با ارائه برنامه و راهکار مانع ورشکستگی کشاورزان و قطع دست واسطه‌گران شوند.

 

وی ادامه داد: قیمت خرید هندوانه آن‌قدر پایین است که حتی هزینه آبیاری محصول را تأمین نمی‌کند.

 

این کشاورز رودباری تصریح کرد: نبود صادرات محصول، قیمت بالای حمل و نقل، به صرفه نبودن انتقال هندوانه به استان‌های مجاور و زیاد بودن دلالان و واسطه‌ از دیگر عوامل کاهش قیمت این محصول دانست.

 

وزارت جهاد کشاورزی حافظ منافع کشاورزان و تولیدکنندگان باشد

 

منصور شکراللهی نماینده مردم ۶ شهرستان جنوبی استان کرمان در چند روز گذشته در جلسه علنی و در نطق میان دستور خود با انتقاد از سیاست‌های وزرات کشاورزی گفت: پیازکاران و سیب زمینی که به خاطر کاهش شدید قیمت‌ها و عدم صادرات به موقع در مرحله ورشکستگی قرار دارند. چرا جلوی صادرات سیب زمینی و سایر محصولات کشاورزی جنوب را گرفته‌اید؟

 

وی افزود: ضرر کشاورز نباید منفعت مصرف کننده باشد و منفعت مصرف کننده نباید در ضرر کشاورز باشد. وظیفه وزارت جهاد کشاورزی برقراری و تعادل در تولید، توزیع و مصرف است.

 

نماینده مردم ۶ شهرستان جنوبی استان کرمان اضافه کرد: باید حقوق تولیدکننده و مصرف‌کننده به تناسب رعایت شود که این امر موجب دلگرمی و انگیزه در تولیدکننده و رضایت‌مندی مصرف‌کننده است پس حافظ منافع کشاورزان و تولیدکنندگان باشید و مصرف‌کنندگان نیز به قیمت مناسب محصولات کشاورزی را در دسترس داشته باشند.

 

شکراللهی خطاب به وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: حتما از ورشکستگی بی‌سابقه کشاورزان در شش شهرستان جنوبی خبر دارید. پیاز، گوجه فرنگی، هندوانه و سیب زمینی روی دست کشاورزان مانده است. چرا اقدام موثری انجام نمی‌دهید؟ شایسته است که هرچه زودتر اقدام فرمائید.

منبع: راه آرمان

انتهای خبر/پورحیدر

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 1 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اقتصادی