امام جمعه رودبار جنوب:
قیام مسجد گوهرشاد پیوند عمیق میان دین و هویت ملی بود

به گزارش خبرنگار پایگاه تحلیلی خبری «رودبار ما»؛ مکانهایی همچون مسجد از ابتدای شکلگیری صرفا برای عبادت نبوده است. در واقع مساجد برای تمشیت امور مسلمین اعم از امور مذهبی، امور زندگی، بعدها موضوع آموزش و حتی مسائل سیاسی و بسیاری مسائل دیگر ساخته میشد. به عبارتی میتوان گفت این امور مسائلی است که میتوانند زندگی یک جامعه را مرتب کرده و تمشیت دهد.
مسجد گوهرشاد که در جوار حرم مطهر رضوی واقع شده، نقطه و کانون جمعیتی بزرگی از شیعیان است که در آن گرد هم میآیند و علاوه بر جنبه عبادی، مکان مناسبی برای امور سیاسی و امور روزمره بهشمار میرفت.
همین امر باعث شد مسجد گوهرشاد در دورههای مختلف مکانی برای اعتراضات مردم مشهد باشد. یکی از قیامهای مهم این مکان قیام گوهرشاد است که به واسطه هتک حرمت حرم شریف رضوی و کشتار مردم معترض و متحصن مشهد در دوران سلطنت رضاشاه شناخته میشود.
این حادثه یکی از دردناکترین حوادث معاصر ایران است؛ واقعهای که معترضان و متحصنان همچون دوران مشروطه که مردم برای اعتراض به ظلم موجود در مسجد تحصن کرده بودند، به رگبار بسته شدند.
حجتالاسلام والمسلمین کاظم صادقی امام جمعه رودبار جنوب در گفتوگو با خبرنگار رودبار ما با اشاره به سالروز قیام مسجد گوهرشاد اذعان کرد: قیام مسجد گوهرشاد در ۲۱ تیر ۱۳۱۴ مبارزه ملت ایران با جریان استبداد و استعمار مبتنی بر سه محور حیاتی «مسجد»، «مرجعیت و زعامت شیعه» و «سبک زندگی اسلامی ایرانی» بود.
وی ادامه داد: علما با تکیه بر شبکههای اجتماعی و دینی، از جمله منابر، مساجد و حوزههای علمیه، به سازماندهی اعتراضات پرداختند. در قیام گوهرشاد، سخنرانیهای شیخ بهلول در مسجد، که با زبانی ساده و تأثیرگذار بیان میشد، نقش مهمی در تهییج مردم و تبدیل اعتراضات پراکنده به یک جنبش سازمانیافته داشت.
امام جمعه رودبار جنوب اظهار کرد: این قیام نشاندهنده پیوند عمیق میان دین و هویت ملی بود. مردم ایران، که قرنها تحت تأثیر فرهنگ اسلامی زندگی کرده بودند، سیاستهای رضاشاه را بهعنوان تلاشی برای جدایی از این هویت و تحمیل فرهنگ غربی میدیدند. زنان، که هدف اصلی قانون کشف حجاب بودند، در این قیام نقش فعالی ایفا کردند.
صادقی بیان کرد: در جریان قیام گوهرشاد، مسجد به صحنهای برای تجمع اعتراضآمیز مردم و علما تبدیل شد. مسجد گوهرشاد بهعنوان فضایی که امکان گفتوگوی مستقیم میان مردم و رهبران دینی را فراهم میکرد، به نمادی از وحدت و همبستگی در برابر استبداد تبدیل شد.
وی تصریح کرد: این قیام همچنین نقش کلیدی مرجعیت شیعه و مساجد را در بسیج اجتماعی تقویت کرد و بهعنوان الگویی برای جنبشهای بعدی، نشاندهنده قدرت و پایداری فرهنگ دینی و ملی ایران شد و درسهای آن همچنان در تاریخ مبارزات ملت ایران زنده است.
انتهای خبر/پورحیدر
برچسب ها :۲۱ تیرماه ، جنوب کرمان، رودبارجنوب ، مسجد گوهرشاد
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰