مدیرعامل شرکت نخل سبز طراوت عنوان کرد:
نخلستان فرصتی ثروتساز

به گزارش رودبار ما: جابر آقارحیمی در خصوص تولید محصولات جانبی از نخل برای رشد گیاهان و حتی غذای دام عنوان کرد: استان کرمان بهواسطه حضور نخیلات فرصت بسیار مناسبی در جهت تولید انواع بسترهای مناسب کشت و کمک به غذای دام دارد.
وی مطرح کرد: این شرکت از سال ۱۴۰۰ فعالیت خویش را در زمینه تولید پالمپیت، کمپوست گیاهی و بگ پیت از ضایعات نخل خرما آغاز و تاکنون تجربیات خوبی را در این عرصه خوبی کسب کرده است.
مدیرعامل شرکت نخل سبز طراوت ادامه داد: بهدلیل هزینه واردات پیتماس، بسیاری از گلخانههای گرمسیری کمپوست آلی را بهعنوان جایگزین سبز برای پیت ماس ترجیح میدهند، کمپوستها نیز یک ترکیب آلی کاملاً پایدار برای هر بستر کشت هستند و بهطور قابل توجهی با بهبود نگهداری آب، سبب هوادهی و حاصلخیزی خاک شده و باعث افزایش خصوصیات فیزیکی و شیمیایی بستر میشوند.
جابری اذعان کرد: کمپوست ضایعات نخل خرما امروزه بستر کشت گیاهان در بیشتر مصارف گلخانهای از ترکیب حداقل دو جزء آلی و معدنی تشکیل شده است، پیتماس در بسیاری از کشورهای جهان بخش عمده مخلوط خاکهای گلخانهای را تشکیل میدهند اما هزینه حمل این ماده از اروپا به ایران بهعلت حجم زیاد پیتماس، بسیار بالاست.
وی ادامه داد: از طرف دیگر برداشت پیتماس از زیستبومهای در معرض خطر به یک مشکل جهانی تبدیل شده بود در نتیجه هزینه زیاد، کمیابی و نگرانیهای زیست محیطی در مورد خسارت به معادن پیتماس، محققان را مجبور به انتخاب یک ماده جایگزین کرد و از سویی ما را نیز بر آن داشت تا بهدنبال جایگزین مناسبی برای این ماده که نیاز به وارادات نداشته باشد، باشیم.
مدیرعامل شرکت نخل سبز طبیعت افزود: یک بستر کشت مناسب علاوهبر داشتن خصوصیات مطلوب باید در دسترس، نسبتاً ارزان، پایدار و به اندازه کافی سبک و موجود باشد تا کار با آن راحتتر و حمل و نقلش هم از نظر اقتصادی مقرون بهصرفه باشیم، بنابراین باتوجهبه قیمت پایین، در دسترس بودن و فراوانی کشت خرما در ایران ضایعات نخل جایگزین مناسب برای بستر پرلیت و کوکوپیت(وارداتی) در جهت پرورش سبزی بود.
جابری با بیان اینکه تحقیقات برای استفاده از ضایعات نخل خرما را آغاز کردیم، گفت: بعد از پژوهشهایی بر روی این ضایعات متوجه شدیم که این مواد زائد دارای پتانسیل خوبی جهت استفاده بهعنوان محیط کشت برای رشد گیاهان تحت شرایط هیدروپونیک دارد زیرا نخل خرما بهطور گستردهای در جهان موجود است و ضایعات زیادی را هر سال تولید میکند.
وی با بیان اینکه استان کرمان در شهرستانهای جنوبی و شرقی بهوفور نخلستان دارد، گفت: این ضابعات نه تنها برای بستر کشت بلکه برای تولیدات مصنوعات چوبی و فیبری هم مناسب است و حتی خوراک خوبی برای دام هستند، ضایعات سلولزی درختان نخل از جمله موادی است که شباهت زیادی با کوکوپیت دارد و از لیفهای درخت خرما بهدست میآید.
مدیرعامل شرکت نخل سبز طبیعت ادامه داد: در ایران بیشاز ۳۰ میلیون نخل خرما وجود دارد که هر ساله بهمیزان بسیار زیادی، ضایعات تولید میکند که یا سوزانده میشود و یا به میزان اندک در صنایع کاغذسازی استفاده میشود و از آنجایی که منابع پیتماس نیز در ایران محدود و نامناسب است و پیت خارجی با هزینه بسیار زیاد وارد کشور میشود، ضایعات سلولزی درختان نخل بهعنوان بستر کشت بسیار مناسب و بومی هم هستند.
جابری در ادامه به دیگر محصول دانشبنیان این شرکت اشاره کرد و گفت: پالم پیت نیز از الیاف نخل تولید میشود و برای تهیه آن از ضایعات تنه و سربرگهای نخل خرما استفاده میشود که بهدلیل وجود حفرههای موجود در بافت خود، بستر خوبی برای کشت و تولید محصولات کشاورزی و خصوصاً محصولات گلخانهای است.
وی در پایان با بیان اینکه نخلستانهای کرمان میتوانند ثروتساز شوند، خاطر نشان کرد: ضایعات نخل خرما که شامل شاخه سربرگ و سرشاخه، تنه و الیاف آن است دور ریخته شده و یا در نهایت با آن آلاچیقی درست کنند اما با این طرح میتوان هم جلوی خروج ارز را گرفت، هم در تأمین بستر غیرشیمیایی و کاملاً طبیعی خودکفا شد و محصولات سبز را تولید کرد.
منبع: راه آرمان
انتهای خبر/ طهماسبی